WAAROM AVONTUURLIJKE REIZEN MEER VOLDOENING GEVEN DAN EEN STANDAARD PAKKETREIS

Toen ik achttien was ging ik met de bus naar Salou. Ik was geslaagd en met vier andere melkmuiltjes togen wij in onze Cool Cat bikini’s naar het Spaanse strand om ontmaagd of dronken of allebei te worden. Met zo’n lekker bandje om onze pols lagen we hele dagen bij het zwembad, dirkten ons op om uit eten te gaan en lieten ons door vreemde Spaanse proppers escorteren naar bepaalde clubs. Tot die ene nacht toen ik er heel baldadig tussen uit kneep;  de Snoopy’s uit om vervolgens in een limo in te verdwijnen om in een dikke villa te belanden met mensen die ik nog nooit gezien had. Hoe ik thuis ben gekomen weet ik niet meer; maar mijn vriendinnen waren heel boos, van de proppers mocht ik de Snoopy’s niet meer in en ik was mijn hotel-bandje kwijt dus eten zat er de laatste twee dagen ook niet in.

WatamuAvontuurlijke reizen vs standaard pakketreis

Een avontuurlijke inslag heb ik altijd al gehad; van de rest van de vakantie kan ik me nauwelijks iets herinneren alleen die beschonken tocht in de limo staat me nog redelijk goed voor de geest. Misschien is deze anekdote een mooie binnenkomer over het waarom avontuurlijke reizen meer voldoening geven dan een standaard pakketreis. Nou omdat avontuurlijke reizen je individu naar boven halen – in mijn geval een ongeleid projectiel dat van exotische luxe houd. En een standaard pakketreis je als een dertien in een dozijn rijtjeshuis laat voelen terwijl de wereld -nu- via instagram aan je voorbij trekt en om heimelijk jaloers te zijn op dat avontuurlijke van ginder. Hier beticht ik mijn boze, saaie vriendinnen van – die overigens gewoon niet beter wisten. Wel werd mij dus al vroeg duidelijk dat de standaard pakketreis niks voor mij is. Geen schaap. Onverschrokken onberekenend. Of omdat je gewoon echt iets wil dat niemand anders zomaar ziet. Hier 5 dikke JA’s tegen avontuurlijke reizen vs standaard pakketreis.

Offthebeatentrack

5. Een beetje lef en doorzettingsvermogen

Reizen is het domein van iedereen these days. Geen gap year zonder duiken op Koh Tao of werken in een Nicaraguaans weeshuis. Ook ik heb alle cliché’s doorlopen weliswaar niet in een pakket, maar meer een vaststaand riedeltje, van touts en bushguides. Zodra je buiten die comfort zone wijkt snellen veel pakketmannen, middle mans of ‘best friend with uncle in Breda’, je toe om je te vertellen dat je je koffie daar moet drinken en je Kitenge daar moet kopen. Maar nee, dat wil ik dus niet. Want ik wil niet die Kitenge uit India, ik wil de Kitenge van je oma’s zus uit Kakamega en dan moet ik er dus wel ff door, vriend!!!
Een beetje reiziger met lef gaat dus zelf op onderzoek uit, wij kunnen je daarbij helpen -we kennen z’n oma’s zus uit Kakamega;-) – en met een beetje doorzettings vermogen pak je de matatu richting Kakamega en scoor je die echte Kitenge!!! Dat soort eigengereidheid brengt je van de gebaande paden, hop de echte wereld in. Je ontmoet een man met een kip op schoot en praat in een taal waarvan je niet wist dat je hem kende. Kitenge eindelijk thuis op de bank, het zal je de rest van je leven bijblijven.

Kameleon

4. Zoveel verschillende dimensies wildlife

In de wereld van nu is geen mens hetzelfde. Je wordt als het ware geprogrammeerd om  zelf iets te willen. Janne en Rochelle verkenden de Indiase Oceaan door hun duikbril op zoek naar vis. Een loungie beachtrip van Watamu naar Kilifi. Terwijl Gilles en zijn vriend liever kleine reptielen gaan kijken in Madagascar. Allebei Afrika, allebei off the beaten track, allebei geïnteresseerd in wildlife. En dat wildlife was effe een heel ander pakketje en dus een compleet ander avontuur. Bij een standaard pakketreis was hun aller wens om juist dat  stukje van het dierenrijk te ontdekken nooit zo precies uit gekristalliseerd, lang leve de tailor made reis, met oog voor het minuscule detail!

Duiken

3. Sommige mensen kunnen gewoon geen keuzes maken!

En ik en mijn echtgenoot zijn van die types; Niets is zo spannend als je eerste lange vakantie samen, maar echt een keus maken? Not. Daarom gingen Menno en ik dwars door Zuidelijk Afrika heen. Eerst wijn in de Kaap. We raceten naar het oosten door de Karoo om halverwege dwars door de wildernis naar Namibië te gaan en door te trekken tot vlak onder het noorden bij de grens met Angola. Daarna weer naar beneden de woestijn in, langs Dune 45 naar Swakupmund. Niet de allersnelste route maar wij houden van touren. Tegenwoordig gaan we een weekje naar Lamu en verkassen we daar een keertje van stad naar beach. We hebben namelijk een klein mannetje gekregen en dan ben je juist heel blij dat je na een paar dagen alle sharp edges kent. Luk raak rondcrossen komt wel weer, als onze peuter kan praten! Maar ook dan geen pakketreis voor ons, want o, wee als de peuter niet goed slaapt, dan is mama niet te genieten en moet er echt even onverwachts gerelaxt worden!

Lokale winkel

2. De Ultieme Honeymoon

Trouwen doe je in je eigen stijl; misschien op het strand of in het bos. Misschien fancy in Ibiza of wellicht doe je een quicky op dinsdagochtend. Maar die honeymoon daar ga je dan wel voor en ook daar is het toch heel wat aangenamer samen back to basic in de Usambara’s te vrijen of juist over de top naar de Okavangodelta  te vliegen dan hutje mutje achter je gids aan de overlander in te sjokken. Want wat nou als dat ene zo fijn en gezellig is dat je de rest van de wereld laat voor wat ‘ie is? 4-0 voor avontuurlijke reizen vs standaard pakketreis.

Kindje zwemmen

1. David & Goliath

De allerbelangrijkste reden om een avontuurlijke reis te verkiezen boven een standaard pakketreis is misschien wel dat je reis veel kleinschaliger is omdat je niet aan grote logge organisatie bent gebonden. Je kan dus echt bij mensen thuis overnachten of juist helemaal alleen op de berg slapen. Als dat je wens is dan regelen we dat. Wij geloven dat doordat we reizen designen die als een maatpak om de reiziger passen we een kleinere impact hebben op de cultuur en natuur. En zo houden we onze reizen dus puur en authentiek. Off the beaten track heeft als groot voordeel dat we voornamelijk met kleinere plaatselijke ondernemers dealen en die zijn gebaat bij het behoud van hun eigen cultuur en behoud van de natuur omdat jij juist daarvoor komt. Dit zie je echt op al onze bestemmingen terug.

Masaai

Avontuurlijke reizen vs standaard pakketreis: it is a NO-Brainer; Avontuur, authenticiteit, actie en anders? Identificeer  jij je hiermee? Start dan hier een chat met Charlie en vertel hem over je aspiraties micro bioloog in Namibië te worden of eeuwenoude bomen te gaan onderzoeken in Mozambique. En anders hebben we hier nog een heel leuk lijstje van vrienden die lekkere standaard pakketreisjes voor je organiseren; een menselijke kudde on the beaten track. Misstaat niet eens zo naast al die andere migrerende kuddedieren.