ONZE NIEUWE SAMBURU TREK IN NAIBUNGA CONSERVANCY

Synoniem aan Charlie’s Travels is de Tribal Trek. Toen Charlie ooit zijn veilige baan vaarwel zei en naar Kenia vertrok, was deze meerdaagse hike één van de eerste dingen die hij zelf ontwikkelde. Inmiddels is deze trek uitgegroeid tot hét pronkstuk van het bedrijf! Een aantal jaar en vele avonturen verder, werd het tijd voor een tweede editie van Charlie’s Travels Trek. Maak je borst maar nat, want het is zover: vanaf nu kun je namelijk de Samburu Trek bij ons boeken! Say yes, to hiken in Kenia! Door de woeste landschappen van Lewaso in Naibunga conservancy croste Charlie samen met zijn team om een waanzinnig nieuw avontuur samen te stellen. Maar ehh, het ontwikkelen van zo’n trek: hoe gaat dat nu eigenlijk?

Dan barsten de Samburu-mannen in lachen uit, deze mzungu is helemaal knettergek!

EEN PAAR DAGEN EERDER

Op een afgelegen plek ergens in Naibunga conservancy ontmoet Charlie drie Samburu-mannen om te praten over het ontwikkelen van een nieuwe trek in het gebied. Wanneer Charlie zijn voorstel doet, staren de mannen hem eerst alleen maar aan. Ze lijken met stomheid geslagen. Dan barsten ze in lachen uit, deze mzungu is helemaal knettergek! Alle activiteiten die deze volslagen gek wil doen, vullen met gemak drie dagen. En hij wil het allemaal in een enkele dag doen?! De Samburu houden wel van een avontuurtje en gaan de uitdaging aan. Gierend nemen ze met zijn allen plaats aan tafel, en Charlie roept een nieuwe term in het leven: de KNALDAG. Knallen, gaan met die banaan, pompen!

De dag begint met een goed ontbijt bij de mooie (maar afgelegen) Lewaso Lodge. De Spaanse omeletten en getoaste broodjes gaan erin als zoete koek: we zullen alle energie nodig hebben vandaag!

09.00 UUR: MZUNGU’S OP KAMELEN

Na een korte wandeling onder de inmiddels brandende zon, komen we aan op een open plek op de savanne. We worden begroet door een grote groep gekleurde en met sieraden behangen Samburu-mannen en -vrouwen. Al snel komt er een stoet kamelen aan, geleid door een prachtig uitgedoste vrouw. Kamelen spelen bij de Samburu een belangrijke rol als pakdieren, en wij willen ons dan ook graag wagen aan een kamelentrek. Maar daar bleken we ons flink op verkeken te hebben: omringd door wandelende Samburu, camera’s om de nek en sukkelig hobbelend op grote, lompe kamelen, voelen we ons de meest typische toeristen ooit. Eigenlijk ontbreken alleen de welbekende safarihoedjes nog.

Na een korte wandeling onder de inmiddels brandende zon, komen we aan op een open plek op de savanne. We worden begroet door een grote groep gekleurde en met sieraden behangen Samburu-mannen en -vrouwen. Al snel komt er een stoet kamelen aan, geleid door een prachtig uitgedoste vrouw. Kamelen spelen bij de Samburu een belangrijke rol als pakdieren, en wij willen ons dan ook graag wagen aan een kamelentrek. Maar daar bleken we ons flink op verkeken te hebben: omringd door wandelende Samburu, camera’s om de nek en sukkelig hobbelend op grote, lompe kamelen, voelen we ons de meest typische toeristen ooit. Eigenlijk ontbreken alleen de welbekende safarihoedjes nog.

Al snel wordt het Charlie duidelijk dat een kamelentochtje niet de beste aanvulling op de trek is – wel zouden deze dieren perfect bagage mee kunnen dragen tijdens een meerdaagse hike. Deze herziening wordt dan ook snel vastgelegd. Vallen en opstaan, zo gaat dat tijdens product development! Je komt er alleen maar achter als je het zelf uittest.

Na even puzzelen is het moment daar: de Samburu Trek is geboren. Natuur, cultuur, rauw avontuur!

11.00 UUR: CROSSEN NAAR LEWASO-RIVER

Hup, door, we hebben geen tijd te verliezen vandaag! We springen achterop de motor bij de Samburu en na een uurtje brommeren bereiken we een kleine oase op de savanne: de paradijselijke Lewaso-rivier. Kleren uit, strak in het zwempak: tijd om te gaan tuben! Eén klein probleempje: de Samburu hebben hier geen autobanden voor meegenomen, maar dunne motorbandjes. Een beetje knullig vaart Charlie in een slakkengang op drie samengebonden motorbandjes over de rivier. Misschien geen activiteit die enorm veel adrenaline opwekt, maar wel een prachtige plek om te chillen met je jaarclub of misschien zelfs te kamperen! Deze spot mag je echt niet overslaan.

12.00 UUR: ROOKBOMMETJES MAKEN MET DE SAMBURU

Na wat rondgedobberd te hebben in de rivier, is het tijd voor het echte werk! De Samburu verzamelen gedroogde olifantpoep die ze kunstig in een bal rollen, en door stokjes tegen elkaar te wrijven steken ze hem in de fik. Deze natuurlijke rookbom wordt, nadat een Samburu-krijger in een boom is geklommen, voorzichtig in een bijenkorf geplaatst. Al snel vliegt er een manische zwerm bijen uit de boom. Je hóórt ze bijna zoemen: “Help, een rookboom, verlaat de honingraad!” Wanneer de raad leeg is, vist de Samburu-krijger hier vernuftig de verse honing uit. Een zoete snack voor tussendoor! Nog een leuke culturele activiteit om toe te voegen aan je to-do-lijst hier. Enne, maak je geen zorgen: de bijtjes komen als ze een beetje van de schrik bekomen zijn weer terug naar huis, om nieuwe honing te maken.

13.00 UUR: CROSSEN NAAR KASIGAU

Tijd om door te rijden naar een ander gebied, maar dat doen we niet zomaar: weer achterop bij de Samburu maken we een heuse motorsafari mee. Crossend door Naibunga conservancy spotten we giraffen, zebra’s, olifanten en nog veel meer prachtige dieren. De beloofde knaldag komt op meerdere manieren in vervulling: niet alleen knallen we figuurlijk in een razend tempo over de ruige vlaktes, ook knallen er onderweg letterlijk een aantal bandjes en raken een aantal teamleden opgezadeld met motorpech. Geen tijd te verliezen, door door door! Na meer dan drie uur achterop de motor, langs savannen, over bergen, door prikkelbosjes, en naast afgelegen akkers, bereiken we ons eindpunt. We herkennen onszelf bijna niet terug: roestrode zandvegen over het gehele lichaam, verwaaide koppies en stof in letterlijk álle gaten. Maar we hebben het gehaald: we zijn in Kasigau!

17.00 UUR: REGEN IN EEN REGENWOUD

Je gelooft het bijna niet maar… eenmaal aangekomen in Kasigau regenwoud belanden we toch in een gigantische hoosbui! We hiken een stukje, maar besluiten dan toch maar te gaan schuilen. Valt onze hike mooi even (wederom letterlijk) in het water! Na een uur schuilen met de Samburu onder de gigantische bomen van het regenwoud, rapen we de moed bijeen om ons aan de regenbui over te geven. Wel hebben we al een voorproefje gehad van dit mega indrukwekkende woud, waarvan de hike zeker toegevoegd zal worden aan de trek. Tijd om naar het kamp te gaan!

19.00 UUR: EEN WARME DOUCHE IN EEN TEILTJE

De goden zijn ons blijkbaar tóch goed gezind: als we de regenbui eenmaal getrotseerd hebben en als gevolg daarvan drijfnat zijn, komen we aan bij een supergezellig kamp. Onze tenten zijn al opgezet, het eten wordt klaargemaakt en grote emmers water staan op het vuur voor een warme ‘douche’ (lees: wasbeurt in een teiltje). Het stof, zweet en de regen wordt afgewassen en al snel zitten we met onze nieuwe vrienden te buurten aan tafel.

22.00 UUR: LET’S MAKE THIS WORK

Terwijl het al een aantal uur pikkedonker is, hebben we eindelijk tijd om bij elkaar te zitten en de reis te beoordelen: hoe wordt dit de best mogelijke experience? De route wordt omgegooid, de verschillende elementen worden op de best mogelijke volgorde gezet en na even puzzelen is het moment daar: de Samburu Trek is geboren. Natuur, cultuur, rauw avontuur: een combinatie van alles waarvan wij denken dat het je hartje zal begeren!

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Geïnteresseerd in hiken in Kenia? Dan zien we jou binnenkort in Kenia om deel te nemen aan onze superspeciale Samburu Trek! Neem contact met ons op. Karibu sana!