• Corporate Social Responsibilty

    Klinkt chique, maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Bij Charlie’s Travels vinden we duurzaam reizen belangrijk: iets liefs terug doen voor de planeet en uitstoot compenseren! Om dit waar te maken zijn we gaan samenwerken met verschillende projecten die hun steentje aan een schoner en duurzamer milieu bijdragen.

    Meer over verantwoord reizen

Uitstoot compenseren

We willen dus allemaal ons steentje bijdragen aan een leefbare toekomst, maar soms is dat niet even makkelijk. Zodra je bijvoorbeeld in een vliegtuig stapt, laat je een enorme hoeveelheid CO2 vrij, waarvan we allemaal de effecten op het klimaat kennen. Deze effecten zijn overal op aarde te merken, maar momenteel zie je het in Afrikaans landen veel sterker dan in Nederland. De ongekende droogtes eisen vele slachtoffers en veroorzaken grootschalige migratie, net als de overstromingen die ermee gemoeid gaan.

Omdat we graag nog een paar jaar op dit continent willen rondwandelen, hebben we een manier gevonden om de uitstoot die je produceert te compenseren bij ons in Kenia. Sterker nog, 2 manieren! Door uitbreiding van mangrovebossen en invoering van cookstoves besparen we lokaal CO2 uitstoot en vangen we een gedeelte op, terwijl de lokale bevolking hier economische, sociale en gezondheidsvoordelen uit haalt.

Zodra een klant boekt, kan hij of zij zelf kiezen welk project gesteund wordt. Dat geld zit natuurlijk bij de prijs van de reis inbegrepen!

Bomen zijn belangrijk!

Om onze keuze voor CSR projecten beter uit te leggen, is het handig om het belang van bomen beter te begrijpen. Hier begint het namelijk allemaal! Bomen nemen CO2 op en slaan dit op. De enorme houtkap die wereldwijd gaande is vermindert de capaciteit van bomen om de CO2 uit onze atmosfeer op te nemen. In Kenia is ontbossing een groot probleem, vooral voor koken en verwarmen wordt er veel illegaal hout gekapt. Een lastig vraagstuk natuurlijk, want mensen moeten toch kunnen koken en hun huis kunnen verwarmen. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat bomen weer hun rol in de koolstofcyclus kunnen innemen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de omgeving?

Cookstoves

Door te investeren in de facilitatie van turbo-efficiënte kookstelletjes (waarmee ook verwarmd wordt) in Kenia kunnen we de lokale uitstoot en ontbossing verminderen, omdat er veel minder hout gebruikt hoeft te worden. Één zo’n cookstove kan al 2 ton CO2 per jaar besparen hierdoor! Het mooie is dat het voor de mensen alleen maar positieve gevolgen heeft. Ze hoeven minder vaak hout te halen (kan zo een dag duren en kost geld) waardoor ze meer tijd hebben om hun leven op te bouwen (denk aan educatie, een kleine business).

Daarnaast produceren deze stoves veel minder rook, waardoor vooral kinderen veel minder ziek worden en sterven. De distributie en voorlichting komt in handen van lokale bevolking, dus het schept ook banen. Win-win-win toch?

Mangrovebossen

Bedeel de waarde die de bossen hebben daadwerkelijk aan de bossen toe. Het begon met een klein projectje van een onderzoeker in de mangrovebossen van Diani: Kunnen we de valuation van deze mangrovebossen inzetten om behoud en uitbreiding hiervan te stimuleren, op een manier dat de plaatselijke bewoners er profijt van hebben? Het antwoord bleek JA! Dit antwoord is het voorbeeld geweest voor vele projecten wereldwijd en heeft ook geleid tot veel media-aandacht, waaronder van The Guardian.

Dat allemaal voor een klein dorpje aan de Keniaanse kust. Mangrovebossen kunnen de grootste hoeveelheid CO2 per oppervlakte opslaan, daarnaast bevorderen ze ook de vissenpopulatie, waar de vissers heel blij van worden. Het werkt als volgt: De community verkoopt in samenwerking met een Brits onderzoeksinstituut ‘carbon credits’. Deze credits kopen wij om jullie uitstoot te compenseren en van dit geld worden de mangrovebossen uitgebreid behouden door de community. Vergis je niet, dit mangrovebos is ook schitterend om te bezoeken! Een halfuurtje van Diani en je kan er heerlijk doorheen kanoën.

Het proces

Onze reizigers krijgen bij het boeken van hun reis de keus: voelen ze meer voor cookstoves? Of lijkt het ze leuk om aan de Keniaanse kust te kayakken door mangrovebossen waarbij zij hebben bijgedragen aan het planten ervan? Vervolgens wordt een bedrag van de uiteindelijke som geïnvesteerd in een beter klimaat!

Ook een duurzame partner worden?

Is jouw project lief voor de aarbol en in staat om te compenseren voor de uitstoot van de vliegreizen van onze reizigers? Twijfel niet om contact met ons op te nemen zodat we aan de tekentafel de mogelijkheden kunnen schetsen!